Verbod privegebruik bedrijfsauto

Verbod privegebruik bedrijfsauto

De belastingdienst heeft onlangs een nieuwe afspraak voor het verbod op privé-gebruik van een bestelauto gemaakt.

Bijtelling privé

Ook voor een aan een werknemer ter beschikking gestelde auto geldt in principe de bijtelling voor privé-gebruik.

De laatste jaren is de belastingdienst steeds strenger gaan controleren op privé gebruikte auto’s waarvoor geen bijtelling wordt aangegeven d.m.v. kentekencontrole bij pretparken en meubelboulevards en door digitale controles langs de snelweg.

Bijtelling bestelauto voorkomen

Als uw werknemer met een sluitende kilometeradministratie kan aantonen dat de (bestel) auto minder dan 500 kilometer per jaar privé wordt gebruikt, vindt er geen bijtelling plaats. Als de (bestel) auto helemaal niet privé wordt gebruikt, kunnen met een “verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto” van de belastingdienst de kilometeradministratie en bijtelling achterwege blijven.

Wisselend gebruik

Voor een (bestel) auto die doorlopend afwisselend door meerdere medewerkers wordt gebruikt, hoeft u geen bijtelling af te dragen. Wel moet u als werkgever per auto € 300,- eindheffing betalen.

Verbod privegebruik

 U kunt met uw werknemer ook een verbod op privé-gebruik aangaan. U moet dit uiteraard wel goed controleren. Dit doet u d.m.v. de opgegeven kilometerstanden te vergelijken met de hoeveelheid verbruikte brandstof en de betreffende schades, verkeersboetes of tanken buiten de werktijd. Mocht het blijken dat de werknemer zich niet aan het verbod houdt, dan moet u een passende sanctie opleggen.

Nieuwe voorbeeldafspraak

Onlangs heeft de belastingdienst een nieuwe voorbeeldafspraak van het verbod op privegebruik van een bestelauto gepubliceerd U mag uiteraard ook een eigen overeenkomst gebruiken. In dit geval is overleg met de fiscus raadzaam.

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com